Talend Interview Questions

11. What is workspace?
Answer :Repository where we can store our folders. It is mandatory to have one workspace repository per connection.

12. Define an item?
Answer : An item is a fundamental technical part in a project.

13. What is the basic requirement while updating the perticular table?
Answer : The Talend Open Studio (TOS) ELT components (for example, tELTMySqlMap and tELTOracle) will generate SQL INSERT OR UPDATE statements based on Talend metadata. While these statements can be formed by hand, forming the SQL with Talend will cut down on typing and errors. It’s especially useful on a consulting job where large sets of unfamiliar columns need to be mapped.When updating data in a database, sometimes its easier to load a file in a staging table and then manipulate the data within the database. It may even be the only option based on performance requirements. Using a staging table means loading relatively unclean data from a source like a spreadsheet or CSV file into a schema based heavily on the input. Subsequent transformations and loads within the database will address the quality and move the data into a more usable format.

14. Difference between tJava,tJavarow,tJavaflex.
Answer :
tJava
tJava component is used to integrate your custom Java code into a Talend program.
It applies exclusively to the start part of the generated code of the subjob.
It will be executed first but only once in the subjob.
tJava component has no input or output data flow and is used as a separate subjob.
Common use of tJava include setting global or context variables prior to the main data processing stages and printing logging messages.It is udes to display status message and variables.
tJavaRow
The tJavaRow code applies exclusively to the main part of the generated code of the subjob.
The Java code inserted through the tJavaRow will be executed for each row.
The tJavaRow component is used as an intermediate component and you are able to access the input flow and transform the data.
tJavaFlex
The tJavaFlex has three Java code parts (start, main, end) that enable you to enter personalized code for different purposes.
The Start code is executed prior to any rows being processed, so it is used to initialize the variables.The start part will be executed first but only once in the subjob.
The Main code is executed for every row. You are able to access the input flow and modify the data. The source data is processed at runtime by the tJavaFlex.
The End code is executed after all the rows have finished processing but only once in a job.

15. Define tMap ?
Answer : tMap is the latest component which simply converts and routes data from one or many sources to one or many destinations.

16. Can we use Binary Transfer mode in SFTP ?
Answer : No, in SFTP we cannot use the binary transfer mode because SFTP is not like the FTP. We cannot apply the concept like ‘current mode directory’ and ‘transfer mode’.

17. Which method we should use to include our own Java code in a Job?
Answer : tJava, tJavaFlex, tJavaRow

18. Explain the significance of tLoqateAddressRow component in Talend?
Answer : It is a component for mailing correct address belongs to the respective customer data to make sure a single customer view and good delivery for their respective customer mailing.

19. What is Talend ?
Answer : Talend open studio is the open source data integration product produced by Talend and it is designed to convert, combine and update data in various areas across a business

20. Can we define a variable which can be accessed by many jobs?
Answer : Yes, we can declare a static variable in the rountine and add the setter method for the respective variable in the routine.

COPY CODE SNIPPET