Talend Interview Questions

41. How to do the exception handling in Talend?
Answer : You can use the tLogCatcher component to catch any errors or warnings thrown by your Talend job. To output these you can then link this to either a tLogRow component to throw them to the console (and run logs) or out to any output that Talend can connect to such as a flat file, database or even send them in an email with a tSendMail component.

42. What is the advantage of Talend?
Answer : Talend is cost-effective, easy to use, readily adaptable and extremely versatile. With the help of the graphical user interface we can easily and quickly link up a large number of source systems using the standard connectors.

43. What is tJoin?
Answer : tJoin joins two tables by doing an exact match on several columns. It compares columns from the main flow with reference columns from the lookup flows and outputs the main flow data and/or the rejected data.

44. What do you understand by MDM in Talend?
Answer : Master Data Management, through which an organization builds and manages a single, consistent, accurate view of key enterprise data, has demonstrated substantial business value including improvements to operational efficiency, marketing effectiveness, strategic planning and regulatory compliance. To data, however, MDM has been the privilege of a relatively small number of large, resource-rich organizations. Thwarted by the prohibitive costs of proprietary MDM software and the great difficulty of building and maintaining an in-house MDM solution, most organization have had to forego MDM despite its clear value.

45. What is tJoin?
Answer : tJoin joins two tables by doing an exact match on several columns. It compares columns from the main flow with reference columns from the lookup flow and outputs the main flow data and/or the rejected data.

46. How to define a schema at run time?
Answer : No you cant do that , schemas must be defined during design, not run time.

47. How do you define a variable that is accessible from multiple Jobs?
Answer : Declare a static variable in a routine, and add the setter/getter methods for this variable in the routine. The variable is then accessible from different Jobs.

48. How to change the background color of the Job designer?
Answer : Change the background color of the Job designer by clicking Preferences on the Window menu, followed by Talend, Appearance, Designer, and then Colors.

49. What is the difference between OnSubjobOK and OnComponentOK?
Answer : OnSubjobOK and OnComponentOK are trigger links, which can link to another subjob. The main difference between OnSubjobOK and OnComponentOK lies in the execution order of the linked subjob. With OnSubjobOK, the linked subjob starts only when the previous subjob completely finishes. With OnComponentOK, the linked subjob starts when the previous component finishes.

50. Explain the difference between “Insert or Update” and “Update or Insert”?
Answer :
1. Insert or Update: First tries to insert a record, but if a record with a matching primary key already exists, instead updates that record.
2. Update or Insert: First tries to update a record with a matching primary key, but if none already exists, instead inserts the record.

COPY CODE SNIPPET